Gminne Dożynki 2022

W niedzielę 14 sierpnia w Brzeszczach-Borze odbyły się Gminne Dożynki 2022. W uroczystym podziękowaniu za tegoroczne zbiory, poświęceniu chleba oraz prezentacji wieńców dożynkowych udział wzięli przedstawiciele wszystkich sołectw, mieszkańcy oraz zaproszeni goście. Święto plonów miało wyjątkowy charakter i oprawę, gdyż uroczystość połączono z jubileuszem 60 lat KGW Brzeszcze-Bór oraz 40 lat Zespołu Borowianki.
Drodzy rolnicy! Jesteśmy wdzięczni za Wasz trud i wspólnie z Wami, podczas największego gospodarskiego święta chcemy dziś cieszyć się  tegorocznymi plonami. Dziękujemy Wam za ogrom pracy i za to, że nie zabraknie chleba na naszych stołach - tymi słowami prowadzący powitali głównych gości i uczestników dożynek - rolników z gospodarstw na terenie Gminy Brzeszcze. Przywitano Gospodarza dożynek Burmistrza Radosława Szota oraz przedstawiono Starostów dożynek - państwa Urszulę i Grzegorza Skalnych.
Swoją obecnością uroczystości uświetnili także posłanka Dorota Niedziela, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz Starostwa Powiatowego w Oświęcimiu.

Aby podkreślić tradycyjny, lokalny charakter uroczystości działający przy Ośrodku Kultury w Brzeszczach Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca "Iskierki" przedstawił program "Tańce brzeszczańskie".Opracowany przez kierowniczkę Zespołu Zenobię Wełnę projekt "Miejsce tańców brzeszczańskich w historii i folklorze pogranicza Śląska i Małopolski", zrealizowany w 2020 roku dzięki stypendium otrzymanemu Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportumiał, miał na celu przywrócenie pamięci o tradycyjnych tańcach brzeszczańskich, które powstały w XIX wieku, a współcześnie dla wielu mieszkańców są nieznane.

Po wystepach "Iskierek" rozpoczął się obrzęd dożynkowy. Gospodarze ze Skidzinia zaprezentowali wieniec dożynkowy, przygotowany z kłosów zbóż, przyozdobiony kwiatami, ziołami, owocami, warzywami oraz kolorowymi ręcznie wykonanymi kwaitami z włóczki.

Następnie Starostowie dożynek wnieśli chleb dożynkowy, upieczony tradycyjnie z mąki pochdzącej z ziaren z tegorocznych zbiorów. Chleb został poświęcony przez księdza Kazimierza Kulpę, proboszcza parafii pw. św. Urbana w Brzeszczach, a Starostowie przekazali bochen na ręce Burmistrza ze słowami: „Przyjmij gospodarzu ten bochen chleba upieczony ze zbóż z naszych pól. Uszanuj go i gospodarz tak, żeby nikomu, ni tak na wsi, jak i w mieście nigdy nie zabrakło” Burmistrz podziękował za dar, a następnie dzieci uczestniczące w dożynkach poczęstowały symbolicznymi kromkami wszystkich zebranych. Zakończeniem obrzędu dożynkowego było wspólne odśpiewanie tradycyjnych pieśni.

Na tym jednak nie zakończono uroczystości, gdyż wyjątkową okazją do dalszego  świętowania był jubileusz 60-lecia obchodzony przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeszcz - Boru  oraz 40 – lecia istnienia zespołu Borowianki. Spotkanie było okazją do wspomnień, prezentacji dorobku artystycznego, gratulacji, podziękowań za nieoceniony wkład w upowszechnianie tradycji ludowych i regionalnych.
 
Zofia Przybyłowska, przewodnicząca KGW i jednocześnie kierowniczka "Borowianek", przedstawiła historię, dzieje i osiągnięcia zarówno Koła, jak i Zespołu, dziekując byłym i obecnym członkiniom za pracę i zaangażowanie. Szczególnie podniosłym momentem było wręczenie zasłużonym członkiniom KGW Orderu Serca - Matkom Wsi, odznaczenia przyznawanego przez Zarząd Krajowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. Uhonorowane w ten sposób zostały panie: Genowefa Budzisz, Krystyna Grzywa i Zofia Niemiec.


W przygotowanie Gminnych Dożynek włączyły się koła gospodyń oraz zespołu folklorystyczne ze wszystkich sołectw. Okolicznościowe stoiska prezentowały płody rolne, przetwory oraz osiągnięcia lokalnych gospodarstw. Wspólnym elementem byłą degustacja potraw, przygotowanaprzez każde koło i zespół. Wspólnym tematem kulinarnym były ziemniaki - najbardziej powszechne i popularne jesienne warzywo. Uczestnicy dożynek mogli skosztować m.in. sałatki ziemniaczanej, żurku, ziemniaków z młodą kapustą, zupy ziemniaczanej, czy też szałotu śląskiego, pasty z czarnej rzodkwi i zupy z brukwią.
Przepisy na przygotowane potrawy zawarto w okolicznościowej broszurce, którą prezentowano na stoiskach.








 

Bądź na bieżąco z aktualnościami w Brzeszczach

wpisz swój adres e-mail i otrzymuj informacje na swoją pocztę
zamknij
Ten serwis, podobnie jak większość stron internetowych wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. | Polityka bezpieczeństwa i polityka cookies