Bądź EKO - segreguj olej! Kwietniowa akcja edukacyjna

W wielu domach zużyte oleje po smażeniu wciąż wylewane są do kanalizacji. Takie działanie jest karygodne, gdyż zanieczyszcza też środowisko naturalne. Dodatkowo generuje spore problemy i koszty, szczególnie jeśli dojdzie do zatkania lub uszkodzenia rur kanalizacyjnych.
 
Przykładem negatywnych skutków wylewania zużytego oleju do ścieków jest sytuacja w Londynie z 2013 roku. Awaria wynikająca z powstałych gór tłuszczowych w ściekach spowodowała wyciek ścieków na ulicę, a nawet wybicie wody z toalet w domach i budynkach użytku publicznego!!


Główne powody, dla których warto zainteresować się możliwością segregacji zużytego oleju w kuchni to:
  • mniejsze zanieczyszczenie środowiska,
  • redukcja CO2 emitowanego do atmosfery,
  • możliwość stworzenia ekologicznych biopaliw,
  • brak niespodziewanych awarii systemu kanalizacyjnego.




Jak w praktyce wygląda recykling zużytego oleju z kuchni?
Procedury związane z recyklingiem oleju można podzielić na kilka etapów: gromadzenie, czyszczenie wstępne, separacja i utylizacja substancji. Zużyte oleje są pobierane i gromadzone zarówno od gospodarstw domowych, jak i lokali gastronomicznych.
Po oddaniu zużytej substancji do punktu zbiórki następuje przekazanie oleju do zakładu przetwórstwa.
Następnym krokiem jest oczyszczanie oleju z wszelkich zanieczyszczeń, które powstały w procesie smażenia lub gotowania, np. cząsteczek wody i jedzenia.
Finalnie dochodzi do separacji substancji oleistych, czyli oddzielenia różnych typów olejów od siebie z uwzględnieniem ich gęstości.
Za proces recyklingu zużytego oleju uznaje się rerafinację, czyli ponowne oczyszczenie substancji z zanieczyszczeń i zapachów. Dzięki temu zebrany olej można wykorzystać do produkcji biopaliwa. Firmy zajmujące się przetwórstwem zebranego oleju nie tylko usuwają zanieczyszczenia i pozostałości wody z oleju. Butelki PET, do których gospodarstwa domowe mogą gromadzić zużytą substancję, również są poddawane recyklingowi.



Samodzielna segregacja oleju w domu – jak to zrobić?
Segregowanie odpadów oleistych w domowych kuchniach jest naprawdę proste. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z programem na stronie internetowej: www.segregujolej.pl

Wszystkie zużyte tłuszcze i oleje jadalne można poddawać procesowi recyklingu.
Wystarczy, wykonasz kilka prostych kroków:
  • Zaopatrz się w butelki PET ze szczelną zakrętką.
  • Zużyty olej kuchenny ostudź do co najmniej 40 stopni Celsjusza, a następnie przelej do plastikowej butelki.
  • Po zapełnieniu butelki zanieś ją do punktu odbioru zużytego oleju.
  • Substancje oleiste zostaną przetworzone przez zakład zajmujących się recyklingiem i wytwarzaniem biopaliwa wykorzystywanego w lotnictwie i motoryzacji.

Segregacji możesz poddać masło, olej z ryb, sałatek, ze smażenia, a nawet z produktów marynowanych. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie wylewać zużytych substancji oleistych do kanalizacji! To powoduje szereg negatywnych skutków: zanieczyszczenie środowiska naturalnego oraz osadzanie się tłuszczu na rurach kanalizacyjnych.
 


Bądź Eko - segreguj olej!
Gmina Brzeszcze jesienią 2022 roku przystapiła do akcji "Segreguj olej". Na terenie całej gminy ustawione zostały kosze, do których mieszkańcy mogą oddawać zużyte oleje jadalne.
Szczegóły - KLIKNIJ.


 

Bądź na bieżąco z aktualnościami w Brzeszczach

wpisz swój adres e-mail i otrzymuj informacje na swoją pocztę
zamknij
Ten serwis, podobnie jak większość stron internetowych wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. | Polityka bezpieczeństwa i polityka cookies